2009. augusztus 11., kedd

Az útifű maghéjról

Mivel reggelire általában útifű maghéjat (vagy útifűmaghéjat) fogyasztok, szeretném megosztani, hogy miért is hasznos és egészséges ez a hihetetlenül egyszerű táplálékkiegészítő.

Az indiai útifű növény magja kiváló élelmi rost forrás, elsősorban székrekedéssel küszködők szokták használni. Azonban ennél sokkal többet tud ez az Indiában és Pakisztánban honos kis növény: mivel nagyon finom, apró rostszálak találhatók benne, egyáltalán nem irritálja a beleket. Ugyanakkor vízből képes a saját tömegének 10-15-szörösét (akár hússzorosát) is felszívni, ami által egy lágy, zselészerű anyagot képez a belekben. Ahogy ez a "zselé" végighalad az bélrendszeren, kíméletesen tisztítja a belek belső falát: méregtelenít és hidratáltan tartja a beleket.

Kutatások bizonyítják, hogy hosszútávon csökkenti a koleszterin szintet, a magas vércukorszintet, az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteit, és mivel teltségérzetet okoz, segít a fogyásban is. Persze az sem elhanyagolható - főleg nőknél - , hogy jelentősen megkönnyíti a rendszeres, egészséges székelést. Azaz viszlát székrekedés és hasmenés! :-)

Mivel az emberi szervezetnek naponta kb. 25 g rostra van szüksége (amelyet a manapság kapható rengeteg feldolgozott ételből szinte lehetetlen bevinni), az útifű maghéj sokat segíthet. Napi kb. 1 evőkanál (10-12 g) fogyasztása javasolt vízben vagy más folyadékban (akár tejben!) oldva. Ezt lehet több részre is osztani, én inkább reggeli helyett szoktam "koktélt" készíteni belőle, mert rengeteg energiát ad, és felébreszti a szervezetet.

További elnevezések: Psyllium husk, Psyllium seed husk, Plantago fű, plantago ovata

Fontos:
útifű maghéj szedésekor mindenképpen legalább napi 2 liter tiszta vizet kell fogyasztani, különben nagyon súlyos székrekedést okozhat!

Források:
Wikipedia, www.shop.builder.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése